Projecte solidari

Qui som | premis

Un matí d’hivern, un home que eixia a passejar cada dia per la platja es va sorprendre en veure milers d’estreles de mar sobre l’arena, pràcticament estava coberta tota la riba. Es va entristir en observar el gran desastre, perquè sabia que eixes estreles a penes podien viure uns minuts fora de l’aigua. Resignat, va començar a caminar amb cura de no trepitjar-les, pensant en el fugaç que és la vida, en el ràpid que pot acabar tot.

Als pocs minuts, va distingir al lluny una xicoteta figura que es movia veloçment entre l’arena i l’aigua. En un principi va pensar que podia tractar-se d’algun xicotet animal, però en aproximar-se va descobrir que, en realitat, era una xiqueta que no parava de córrer d’un costat per a un altre: de la riba a l’arena, de l’arena a la riba. L’home va decidir acostar-se un poc més per a investigar què ocorria:

– Hola -va saludar. -Hola -li va respondre la xiqueta.

– Què fas corrent d’ací cap allà? -li va preguntar amb curiositat.

La xiqueta es va detindre durant uns instants, va agafar aire i li va mirar als ulls.

– No ho veus? -va contestar sorpresa- Estic retornant les estreles a la mar perquè no es moren. L’home va assentir amb llàstima. -Sí, ja ho veig, però no t’adones que hi ha milers d’estreles en l’arena, per molt ràpid que vages mai podràs salvar-les a totes… el teu esforç no té sentit. La xiqueta es va ajupir, va agafar una estrela que estava als seus peus i la va llançar amb força a la mar.

– Per a aquesta si que ha tingut sentit. (Eloy Moreno, 2023, p. 13-14).

Un dels pilars fonamentals en la dinàmica de funcionament de la nostra escola és la solidaritat amb els altres i l’acceptació d’altres cultures, des d’una perspectiva de respecte mutu. El professorat, compromés en el desenvolupament permanent de l’alumnat, intentem oferir una educació en valors des de la tolerància, el respecte, la interculturalitat, afavorint l’adquisició d’hàbits intel·lectuals i tècniques de treball que preparen als alumnes per a participar activament en la vida social i cultural del present i del futur. Aquesta dinàmica impregna totalment el currículum durant el curs i en totes les àrees, moments i contextos pedagògics.

El projecte, que des de fa més de vint anys portem en marxa, abraça la solidaritat i culmina en el Mercadet Solidari anual rondant el mes de setembre, per a recollir fons per una ONG amb la qual treballem de manera conjunta al llarg de tot el curs escolar. Alumnat, docents, ajuntament, AFA, comerços locals i altres ONG s’impliquen en el seguit del cicle de l’organització.